Home | Kapcsolat  
Közgazdasági kutató klub
Gazdasági hírek

09.10.2012
A kukorica ára 20%-al magasabb az előző év hasonló időszakához képest


Romániában a kukorica ára augusztus közepén meghaladta az 1000 lej/tonna határt, ami több mint 20%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Az árnövekedés oka az idei év kivételesen száraz nyara miatti gyenge kukoricatermés.

» Részletek ...

 

 

09.10.2012
Bankunió az eurózónában: álom vagy rémálom?

Az elmúlt időszakban a bankunió gondolata sokat foglalkoztatja a pénzügyi szektor szereplőit, erőteljesen megosztva számos neves közgazdász és szakértő véleményét EU-s határokon innen és túl: szükséges-e vagy sem? Mindezek ellenére egy dologban egyetértenek: a jelenlegi bankfelügyeleti rendszer már nem alkalmas arra, hogy hatékonyan betöltse azt, amire hivatott.

» Részletek ...

 

 

09.10.2012
A romániai bankok nem várnak tovább, eladják a bedőlt hitelesek otthonait

A romániai bankok veszteségeik csökkentése érdekében ezrével dobják piacra a bedőlt ingatlanhitelek során nyakukon maradt lakásokat. A kínálati listán az egyszobás garzonoktól a belvárosi luxuslakásokig minden megtalálható. A bankszektor első három piacvezető pénzintézete, eszközeit tekintve, a BCR, BRD és Banca Transilvania (BT) honlapján közel 1,300 ingatlanhirdetés található, melyek értékesítéséből 70 millió eurós bevételre számítanak a bankok.

» Részletek ...

 

 

08.10.2012
A munkanélkülségi csúcs az eurózónában és az Európai Únióban


A munkanélküliséggel kapcsolatos problémák mára nem csak a szegényebb országokat, hanem az eurózóna tagjait egységesen érinti. Íme a statisztikák.

» Részletek ...

 

 

08.10.2012
A lakásépítkezések tendenciája Romániában az utóbbi 2 évben

A gazdasági válság kezdete óta Romániában évről évre csökkenek a lakásépítkezések. Mi megmutatjuk, hol és milyen mértékben.

» Részletek ...

 

 

08.10.2012
Újabb mentőcsomagra lesz szüksége Görögországnak

Miután Görögország megkapta az első két mentőcsomagot, amelyeknek célja az volt, hogy ismét versenyképessé tegyék a görög gazdaságot és elindítsák a fenntartható növekedés útján, továbbá stabilizálja Görögországot az euróövezeten belül, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bejelentette, hogy Görögországnak egy harmadik mentőcsomagra is szüksége lesz az euróövezeti országoktól.

» Részletek ...

 

 

31.07.2012
A román tőzsde egyike a világ legkevésbé fejlett tőkepiacainak

Minél nagyobb egy tőzsde kapitalizációja azon ország bruttó hazai termékéhez képest, melyben működik, annál fontosabb az adott nemzetgazdaság számára. Az Intercapital Invest által nemrégiben közölt, 2011-es adatok felhasználásával készített felmérés szerint - mely 60 országot, illetve tőzsdét vizsgált - a Bukaresti Értéktőzsde egyike a legkevésbé fejletteknek.

» Részletek ...

 

 

22.07.2012
412. helyre lépett előre a MOL a világ 500 legnagyobbjának listáján

Magyar cégek közül egyedüliként a MOL szerepel a Fortune magazin 500 legnagyobb bevételű vállalatának listáján. Az olajcég sokat lépett előre, egy évvel ezelőtt a 469. helyet foglalta el, ahonnan a 412. helyre sikerült feljönnie.

» Részletek ...

 

 

22.07.2012
Történelmi csúcson a lej/euró árfolyam

Tovább gyengült a román fizetőeszköz a nemzeti valutákhoz viszonyítva, a Román Nemzeti Bank (RNB) július 16-án, hétfőn tett bejelentése szerint a referencia-árfolyam 4,5571 lej/eurós és 3,7399 lej/dolláros rekordszintre emelkedett. Az előző rekordokat július 13-án, pénteken jegyezte fel a RNB, amikor a referenci-árfolyam 4,5495 lej/euró volt, valamint 3,7274 lej/dollár.

» Részletek ...

 

 

22.07.2012
Olaszország küzdelme az államadóssági válsággal szemben

A tervek szerint Olaszország – Spanyolország mellett a másik euroövezetbeli tagállam, melyet árgus szemekkel figyelnek a piaci szereplők – 2018-ig 20 százalékponttal kívánja csökkenteni az államadósság bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított arányát. Az olasz pénzügyminiszter, Vittorio Grilli, állítása szerint, annak érdekéeben, hogy az államadósságot a kitűzött időpontig lefaragják a tervezett szintre, minden évben 20 milliárd euró értékben kellene köztulajdonban levő javakat értékesíteni. A privatizálás eredményeként befolyt összeg megközelítőleg 1%-ot tenne ki a bruttó hazai termékből.

» Részletek ...

 

 

22.07.2012
A napenergia Románia számára fellendülést hozhat

Az elmúlt két évben a zöld energiába történő befektetések nagy részét a szélenergia tette ki. A befektetések értéke 1,5 milliárd euró volt. A szakértők úgy látják, hogy a napenergia jövedelmezőbb lehet Románia számára, amely gazdasági fellendülést is hozhatna. Gica Popescu üzletember szerint most jött el annak az ideje, hogy ilyen jellegű befektetéseket vállaljon az ország, ugyanis Románia bővelkedik számos napos területtel, főként a dél-keleti részén.

» Részletek ...

 

 

22.07.2012
Az euróválság miatti leminősítéseinek alakulása európai országok esetén 2012 jún...

A gazdaságot napjainkban az euróövezeti válság alakulása foglalkoztatja leginkább, ennek keretén belül az országok szuverén adósságainak minősítéseiben tükröződnek a legjobban a válság hatásai.

» Részletek ...

 

 

22.07.2012
A LIBOR-botrány és következményei

Világszerte megrázta a hír a pénzügyi piacok szereplőit: a LIBOR (London Interbank Offered Rate) referencia kamatlábat éveken keresztül manipulálták, ezáltal veszteséget okozva számos befektetőnek. Mindemellett megrendült a bizalom az egész rendszer működésében, valamint a bankpiac szabályozóinak képességében.

» Részletek ...

 

 

22.07.2012
Több mint 2 milliárd euró külföldi tőke áramlott ki az országból egyetlen hónap ...

2012 májusában több mint 2 milliárd eurót vontak ki Romániából külföldi személyek. A csökkenés elsősorban a rövid lejáratú lejben denominált állampapírok eladása révén következett be: ezen állampapírok 11%-a volt külföldiek kezében az év elején, májusban viszont a külföldi személyek kezében levő hányad 9%-ra csökkent. Ennek következtében Románia rövid távú külső adóssága 2012 áprilisi 22.6 milliárd euróról májusban 20.8 milliárdra csökkent.

» Részletek ...

 

 

22.03.2012
A 2011-es gazdasági növekedés mozgatórugói Romániában és Magyarországon

Az Európai Unió, a 27 tagország átlagát tekintve, a tavalyi évben 1,5%-os gazdasági növekedést ért el. Románia és Magyarország teljesítménye is az EU27-es átlag fölött helyezkedik el, 2,5% illetve 1,7%-os GDP növekedést realizálva. A tagországok közül hét ország regisztrált GDP csökkenést: Ciprus, Görögország, Hollandia, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Szlovénia.

» Részletek ...

 

 

26.11.2011
Japán gazdasága ismét növekedési pályára állt

Japánt rendkívül súlyos természeti katasztrófa súlytott március 11.-én, melynek következményei néhány hónapon keresztül az elemzők központi érdeklődési témáját képezték. Pár hónap elteltével azonban, a gazdasági elemzők figyelme az Amerikai Egyesült Államokban, valamint az euróövezetben zajló adósság-válságra fordult. Augusztustól egészen novemberig egyre aggasztóbb hírek láttak napvilágot a két régiót illetően, olykor pár óra leforgása alatt. Mindeközben Japán egy látványos gazdasági teljesítményt mutatott a jelen esztendő 3. negyedévében.

» Részletek ...

 

 

26.11.2011
Költségcsökkentő intézkedések Hollandiában: nyílt tengeri szélerőműparkok létesí...

Mikor 2006-ban Hollandia megépítette első nyílt tengeri szélturbináit, egy zöldebb jövő szímbólumaként kerültek be a köztudatba. Napjainkban 36 nyílt tengeri szélturbina termel villamosenergiát, mely elegendő 100 000 háztartás energiafogyasztásának fedezésére.

» Részletek ...